STOPNJE OHRANJENOSTI KOVANCEV IN BANKOVCEV

 

Stopnje ohranjenosti kovancev

POLIRANEC
angl.: Proof, nem.: Polierte Plate (PP), fr.: flan bruni, it.: fondo specchio, srb.: polirana ploča
Poliranec ni posebna stopnja ohranjenosti, ampak na poseben način izdelan kovanec, ki je kovan s posebej pripravljenim kovnim orodjem, kjer so ravne površine polirane do visokega sijaja, relief pa matiran (včasih lahko tudi obratno). Običajno so tudi kovne ploščice pred kovanjem polirane. Poliranci so zaradi kakovostnejšega odtisa kovani na počasnejših kovnih strojih, praviloma vsaj dvakrat odtisnjeni, po pravilu pa so zaradi zaščite pakirani v prozorne kapsule.
Iz kapsule vzet ali v obtok dan poliranec, kljub še vidnemu kontrastu med matiraim reliefom in zrcalno gladko površino, glede ohranjenosti obravnavamo po spodaj naštetih kriterijih.

DELNI POLIRANEC

angl.: Proof-like

Kovanec, ki na pogled spominja na poliranca, vendar ni bil ozdelan po vseh pravilih za kovanje polirancev.

 

PRESTREŽENEC ali BRILJANTEN
angl.: Brilliant uncirculated (BU), nem.: Handgehoben (Hgh), srb.: briljantni kvalitet
Najvišja stopnja ohranjenosti. Na kovnem stroju je sicer z navadnim kovnim orodjem (včasih tudi s posebej spoliranim) odtisnjen kovanec prestrežen, da ne pade v zabojnik med ostale kovance in tako ostane absolutno brez najmanjših poškodb. Največkrat tak kovanec dobimo v posebnem pakiranju.

KOVNO NOV
angl.: uncirculated (UNC), nem.: stempelglanz (Stgl), fr.: fleur de coin, it.: fior di conio, srb.: kovnički sjaj
Brezhiben kovanec brez sledov uporabe, ima ves originalen kovni sijaj. Dovoljene so le drobne, pod močno povečavo vidne praske (angl.: bagmarks), ki nastanejo pri postopku kovanja zaradi stekanja kovancev iz kovnega stroja v zabojnik.

ODLIČEN
angl.: extremly fine (EF, XF), nem.: vorzüglich (Vzg), fr.: superbe, it.: splendido, srb.: vanredno fini
Kovanec z minimalnimi sledovi obrabe, vse tudi najmanjše podrobnosti so jasno vidne, ohranjenega je še nekaj originalnega kovnega sijaja.

ZELO LEP
angl.: very fine (VF), nem.: sehr schön (SS), fr.: tres beau, it.: bellisimo, srb.: odličan
Kovanec z manjšimi znaki obrabe v obtoku, vse podrobnosti so še vidne, brez originalnega kovnega sijaja. Najbolj izpostavljene točke reliefa so rahlo zglajene.

LEP
angl.: fine (F), nem.: schön (S), fr.: beau, it.: molto bello, srb.: vrlo dobar
Kovanec z očitnejšimi znaki obrabe, izpostavljeni deli reliefa so zabrisani.

SLABŠE OHRANJEN
angl.: very good (VG), sehr gut (SG), fr.: tres bien conserve, it.: bello, srb.: dobar
Kovanec z močnejšimi sledovi obrabe, večji deli reliefa so zabrisani, večina podob spominja na silhuete.

SLABO OHRANJEN
angl.: good (G), nem.: gut (G), fr.: bien conserve, it.: mediocre, srb.: korektan
Kovanec z zelo močnimi sledovi obrabe, s komaj še jasno sliko in napisi.

 

 

na začetek

 

 

 

Stopnje ohranjenosti bankovcev     

 

TISKOVNO NOV
angl.: uncirculated (UNC), nem.: kassenfrisch
Brezhiben bankovec brez sledov uporabe, nima nobenega niti najmanjšega pregiba in nobenih madežev. Vogali so nepoškodovani, papir je čvrst in šelesteč.

ODLIČEN
angl.: extremly fine (EF, XF), nem.: vorzüglich (Vzg)
Bankovec z minimalnimi znaki uporabe, z nekaj rahlejšimi pregibi. Vogali so lahko le neznatno zaobljeni, papir je čvrst in šelesteč. Možni sledovi strojnega štetja in le na robovih rahle zmečkanine od prevezave v paketih.

ZELO LEP
angl.: very fine (VF), nem.: sehr schön (SS)
Bankovec z normalnimi znaki uporabe, z več pregibi, vendar brez očitnejših zmečkanin. Vogali lahko kažejo znake zaobljenosti, papir je še relativno čvrst, rahlo umazan, vendar brez raztrganin.

LEP
angl.: fine (F), nem.: schön (S)
Bankovec z očitnejšimi znaki uporabe. Papir daje občutek mehkosti, je mnogokrat prepognjen in delno zmečkan ter umazan od uporabe. Vogali in robovi lahko kažejo sledove uporabe, vendar brez raztrganin.

SLABŠE OHRANJEN
angl.: very good (VG), sehr gut (SG)
Bankovec z očitnejšimi znaki uporabe. Barva je lahko na več mestih delno oguljena. Papir daje občutek mehkosti, je mnogokrat prepognjen in zmečkan ter umazan od uporabe. Vogali in robovi kažejo očitnejše sledove uporabe. Bankovec je ob robovih lahko večkrat zatrgan, vendar noben del ne manjka.

SLABO OHRANJEN
angl.: good (G), nem.: gut (G)
Bankovec z zelo očitnimi znaki uporabe. Barva je lahko na več mestih delno oguljena. Papir daje občutek mehkosti, je mnogokrat prepognjen in umazan od uporabe. Vogali in robovi kažejo močne sledove uporabe. Bankovec je ob robovih lahko močno zatrgan, manjši deli papirja so lahko odtrgani, možne so tudi luknje v notranjosti površine bankovca.

 

na začetek

 

© Numizmatično društvo Slovenije, 2006-2008